Jirka: Číšník mě v restauraci ztrapnil před novou známostí. Při objednávce jsem špatně vyslovil název jídla

Chodit na rande do restaurací může být riziko. Stačí jeden netaktní číšník, který nás dokonale ztrapní. Své o tom ví náš čtenář Jiří, který se rozhodl pozvat svou známost ze seznamky na večeři. Bylo to jejich úplně první setkání a očividně nedopadlo dle představ.

Psaní, potom rande

Seznámili jsme se na seznamce, několik týdnů jsme si psali a potom jsem navrhl osobní schůzku. Nic extra originálního, prostě příjemnou večeři v restauraci. Ta se nakonec změnila v noční můru. Číšník mě dokonale ztrapnil, doslova si mě vychutnal. Přiznám se, že měl tak trochu pravdu, ale jako profesionál by si měl zachovat určitou taktnost.

Doporučený článek:  Bílý povlak na čokoládě nijak nesnižuje její kvalitu

Dám si gnocchi

Moje oblíbené jídlo, které si někdy uvařím i sám jako rychlovku doma. A někdy mu neodolám ani v restauracích. Nikdy jsem neměl problém s tím, s jakou výslovností si ho objednávám. Ani mě na to nikdo neupozornil. A tak jsem jako obvykle řekl, že si dám „gnoči“. Číšník se na mě podíval výsměšným pohledem a utrousil poznámku ve smyslu, že takové jídlo tady nemají.

Snažil jsem se vysvětlit situaci, znova jsem s důrazem na artikulaci zopakoval „gnoči“ a ukázal mu položku v jídelním lístku. Na to, co se stalo potom, bych nejraději zapomněl. Takto mě za celý život nikdo neztrapnil.

Doporučený článek:  Yerba maté dokáže nahradit kávu. Tělu dodá energii, je plné vitamínů a antioxidantů
Zdroj obrázku: Freepik

Poučování a urážky

Kdyby mě číšník taktně poučil, že správná italská výslovnost je „ňoki“, chápal bych to. On mě ale začal poučovat o tom, že správná výslovnost jídel je základ každé objednávky. Následně mě začal ztrapňovat i před mou známostí, od které raději přijal objednávku sám, prý abych to taky nepopletl a nezkazil nám večer.

Raději bez kávy

Myslel jsem, že odchodem číšníka bylo vše ukončeno. Ale mýlil jsem se. Při odnášení prázdných talířů (mimochodem velmi chutného jídla), si číšník do mé osoby znovu rýpl. Doslova řekl, že kávu bychom raději měli vynechat, protože nechce být přítomen tomu, jak si objednávám neexistující „presso“ a „picollo“

Doporučený článek:  Správné párování vína s jídlem vytvoří dokonalou chuťovou kombinaci

A jak to dopadlo? S onou známostí jsme stále spolu a máme vytipovanou jednu konkrétní restauraci, kam už nepůjdeme za nic na světě.

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek čtenáře Jiřího H., redakčně zkráceno a upraveno.

.

Doporučené články