Jak jednoduchými úpravami jídelníčku snížit příjem tuků a soli?

Mnoho faktorů může ovlivnit povahu každého pokrmu. Přidáním několika nezdravých ingrediencí se z (na první pohled) zdravého jídla může stát kalorická bomba. Ukážeme vám, co vše může mít vliv na zdravý a nízkokalorický charakter jídel, která si doma připravujete. Stačí, když se budete držet těchto pravidel a každé vaše jídlo bude zdravé i chutné.

Myslete na množství oleje

Přidáním oleje nebo jiného tuku dostanete do jídla kalorie navíc. Jakmile zvolíte pečení, vaření nebo vaření na páře, nemusíte používat žádný tuk. Nemusíte tuk vynechat úplně, ale měli byste snížit jeho množství na minimum. Jestli si chcete zajistit alespoň zdravější druhy tuku, používejte kokosový nebo olivový olej. V každém případě byste ale měli omezit jejich množství.

Doporučený článek:  Odpolední káva dokáže s tělem zacloumat. Oblíbený nápoj je lepší pít pouze ráno

Metody vaření

Některé metody vaření (např. grilování, pečení nebo vaření na páře), udrží v potravinách mnohem více živin, vitamínů a minerálů. Na druhou stranu metody, jako je smažení nebo vaření o vysoké teplotě, může suroviny naprosto zničit. Vyhýbejte se proto metodám s vysokými teplotami a smažení na oleji. To v sobě spojuje hned dva prvky, které ničí potraviny a celé jídlo je díky nim nezdravé.

Zdroj obrázku: Freepik

Množství soli hraje velkou roli

Lidské tělo potřebuje sůl, ale pouze v omezeném množství. Stejně jako v případě oleje, také v této chvíli byste měli brzdit. Místo soli dejte do jídla více bylinek, díky kterým budete mít menší potřebu používat sůl nebo cukr. Díky tomu bude jídlo mnohem zdravější a kaloricky lehčí. Bylinky, jako je bazalka, oregano nebo tymián dodají jídlu chuť a sníží množství soli, které budete potřebovat pro dochucení pokrmu.

Doporučený článek:  Kroupy mohou být hlavní hvězdou každého menu. Skvěle doplní šťavnaté maso i oblíbenou zeleninu

Přídavky plné tuku

Jakmile do jídla přidáte máslo, sýr, smetanu nebo kupované omáčky, zvýšíte tím kalorickou hodnotu celého pokrmu. Právě tyto suroviny mají vysoký obsah cholesterolu a nasycených tuků, které nejsou vůbec pozitivní pro vaše zdraví. Navíc budete konzumovat mnohem více kalorií, než chcete. Držte se těchto pravidel a zajistíte si nejen pevnější zdraví, ale také štíhlejší pas.

Zdroj: https://www.emro.who.int/nutrition/reduce-fat-salt-and-sugar-intake/index.html
.

Doporučené články