V letních měsících, kdy teploty stoupají a chuť na osvěžující sladkosti se zvyšuje, se dorty bez pečení stávají oblíbenou volbou. Tyto dezerty nejenže nabízejí únik před horkem trouby, ale také zahrnují širokou škálu exotických a kreativních receptů, které reflektují rozmanité kulinářské tradice z celého světa. Pojďme se ponořit do světa exotických dezertů bez pečení a nechat se inspirovat mezinárodními chutěmi.
Tropický cheesecake s mangem
Inspirace: Thajsko
Ingredience:
- 200 g sušených datlí, nakládaných přes noc vodě
- 100 g mandlí
- 200 ml kokosového krému
- 250 g mascarpone nebo jemného krémového sýra
- 300 g čerstvého manga, nakrájeného na kostky
- 60 ml čerstvé limetkové šťávy
- 50 g třtinového cukru nebo medu
- Čerstvé ovoce a máta pro ozdobu
Postup:
- Začněte vytvořením základu dortu mixováním namočených datlí a mandlí v mixéru, dokud nevznikne lepkavá směs.
- Směs natlačte do spodní části formy na dort a důkladně zpevněte.
- Ve střední míse smíchejte kokosový krém, mascarpone, mango, limetkovou šťávu a sladidlo dohladka.
- Nalijte směs na připravenou základnu a hladce rozetřete.
- Nechte v chladničce ztuhnout alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
- Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem a mátou.
Italština s twistem: Tiramisu s matcha
Inspirace: Itálie s japonským nádechem
Ingredience:
- 300 g ladyfingers (Savoiardi)
- 500 g mascarpone
- 4 velké žloutky
- 120 g cukru moučka
- 240 ml silného zeleného čaje matcha, chlazeného
- Matcha prášek na posypání
- Horká voda
- Čokoládové hobliny pro ozdobu
Postup:
- V míse smíchejte žloutky a cukr, dokud nevznikne hladký, světlý krém.
- Přidejte mascarpone a promíchejte dohladka.
- Namáčejte ladyfingers rychle v horké vodě smíchané s matcha čajem a vytvořte první vrstvu v pevné formě na dort.
- Na ladyfingers rozetřete vrstvu mascarpone směsi.
- Střídejte vrstvy ladyfingers a krému, dokud nejsou všechny ingredience spotřebované, s krémem na vrchu.
- Nechte v chladničce alespoň 6 hodin nebo přes noc.
- Před podáváním posypte matcha práškem a čokoládovými hoblinami.

Avokádový chladivý dort
Inspirace: Mexiko
Ingredience:
- 2 zralá avokáda, oloupaná a bez kamenů
- 200 g plnotučného kondenzovaného mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g křupavých sušenek (např. Graham sušenky)
- 50 g rozpuštěného másla
- Limetková šťáva z 1 limetky
- Nastrouhaná limetková kůra pro ozdobu
Postup:
- Rozdrťte sušenky a promíchejte s rozpuštěným máslem. Tuto směs rovnoměrně rozprostřete na dno formy a zatlačte, aby vytvořila základnu.
- V mixéru rozmixujte avokádo s kondenzovaným mlékem a limetkovou šťávou, dokud nevznikne hladká směs.
- Ve samostatné míse vyšlehejte smetanu do tuhého špičatého stavu a jemně ji vmíchejte do avokádové směsi.
- Rozetřete náplň přes připravenou základnu a nechte v chladničce ztuhnout.
- Před podáváním ozdobte nastrouhanou limetkovou kůrou a, pokud chcete, čerstvým ovocem nebo karamelovou omáčkou.
Fíkovo-medový parfait
Inspirace: Středomoří
Ingredience:
- 250 g čerstvých fíků, nakrájených
- 3 lžíce medu
- 200 g řeckého jogurtu
- 50 g vlašských ořechů, nasekaných
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- V mixéru rozmixujte polovinu fíků s medem a vanilkovým extraktem do hladkého pyré.
- V míse smíchejte pyré s řeckým jogurtem a nasekanými vlašskými ořechy.
- Rozdělte směs do sklenic nebo formiček a střídejte vrstvy s nakrájenými fíky.
- Nechte v mrazáku ztuhnout alespoň 2 hodiny.
- Podávejte chladné, ozdobené čerstvými fíky a pokapané medem.
Tyto dorty nejenže přináší exotickou chuť do vašeho domova, ale jsou také skvělým způsobem, jak oslavit různorodost mezinárodní kuchyně. S trochou kreativity a těchto receptů můžete vytvořit dezerty, které jsou stejně příjemné pro oko jako pro chuťové pohárky.
Zdroj: https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/best-no-bake-cakes-and-refrigerator-cakes/