Ideální kombinace vína a jídla podtrhne chuťový zážitek

Nemusíme čekat na sváteční tabuli, abychom si mohli užít dokonalou souhru jídel a vín. Správná kombinace vína s pokrmem dokáže podtrhnout chuťové nuance a zajistit nezapomenutelný kulinářský zážitek i v obyčejný pracovní den. Kromě toho máte možnost uspořádat večírky, na kterých budete ochutnávat vína a potěšit tak všechny milovníky tohoto druhu nápoje.

Lehké víno k delikátním jídlům

Pro začátek si vyberte lehké bílé nebo růžové víno k delikátním pokrmům. Kuchyně s pestrou nabídkou ryb, kuřecích pokrmů nebo salátů získají na intenzitě s lehkým Sauvignon Blanc nebo Pinot Grigio. Tyto odrůdy vína přinášejí svěžest, která doplňuje jemné chutě. Lehké jídlo si zaslouží také lehké víno, které přirozeně doplní jeho chuť.

Doporučený článek:  Vejce dodá tělu zdravé bílkoviny a vitamíny. Nejvhodnější formou je vejce uvařené naměkko

Středně plné víno k masu

Pro pokrmy obsahující maso, zejména kuřecí nebo vepřové, si vyberte středně plné červené víno. Merlot nebo Pinot Noir se hodí k plnějším chutím, zatímco středně plný Chardonnay dokáže podpořit chuťové vlastnosti kuřecího pokrmu. Toto párování vytváří rovnováhu mezi jídlem a vínem. Také v tomto případě musí hutnost jídla kopírovat také hutnost vína.

Zdroj obrázku: Freepik

Silnější vína k uzeninám a sýrům

Pro nadšence do výraznějších chutí, jako jsou uzeniny nebo syrové sýry, se doporučujeme silnější červená vína. Cabernet Sauvignon nebo Syrah poskytují robustní charakter, který dokáže konkurovat intenzivním chutím uzených mas a sýrů. Skvěle propojíte chuť jídla i vína a vychutnáte si mnohem plnější chuť v obou případech.

Doporučený článek:  Kofein může zabíjet. Případ Thomase Mansfielda je varováním pro všechny milovníky kávy

Důraz na sladké víno k dezertům

Konečně, pokud plánujete dezert, nezapomeňte na párování se sladkým vínem. Proslulý portský či sladký Riesling vytvoří dokonalý kontrast k dezertním pochoutkám a poskytne závěrečnou notu sladkosti vaší hostině. Růžové víno je také skvělou možností pro dezerty, protože jsou mnohem sladší. Díky tomu prohloubí sladké tóny dezertu.

Zdroj: https://www.foodandwine.com/food-and-wine-pairing-guide-6409590
.

Doporučené články