Všichni Češi s radostí vezmou košík do ruky a vyrazí na sběr hub. Jestli nemáte doma sušičku na potraviny, jejich konzervace pro vás může být trochu náročnější. Sušit houby tradiční metodou ale nemusíte. V dnešní době existují mnohem pohodlnější a rychlejší možnosti, jak si užít vynikající houby po celou zimu.
Sušené houby vydrží po celou zimu
Máte-li rádi houby, měli byste si je nasušit na zimu. Využít je potom můžete do polévek nebo omáček. Tradičně se houby suší na slunci, což může být na podzim celkem náročné a hodně zdlouhavé. Naštěstí můžete využít i pár dalších metod, které vás dovedou k dokonalému výsledku. Nezapomeňte ani na správné skladování hub, tedy v pevně uzavřené nádobě a ve tmě.
Máte houby již nasbírané? V první řadě je pořádně očistěte. Nikdy houby neoplachujte pod vodou, protože budou příliš mokré na sušení. Používejte pouze ostrý nůž nebo kartáček na zuby, který již nepotřebujete. Malé houby lze usušit celé, větší musíte opatrně nakrájet. Menší velikostí zkrátíte čas sušení, což se vám rozhodně vyplatí.
Nejlepší metody pro sušení hub
Bez použití sušičky máte stále několik možností. Hodně lidí suší houby na slunci stejně jako naše babičky. Stačí, když je rozložíte na noviny a položíte je na slunce na čerstvém vzduchu. V rodině s malými dětmi to ale není nejlepší varianta. Houby si můžete usušit také v troubě. Rozložte je na plech, nastavte nízkou teplotu a sledujte, jak se pomalu suší.
Další možností je využití mikrovlnné trouby. Postup je vždy stejný, jen je musíte rozložit na mnohem menší talíř. Při výkonu 100 W pusťte mikrovlnku a počkejte, dokud nebudou houby usušené. Během tohoto procesu je kontrolujte a obracejte. Uvidíte, že budou hotové do půl hodiny. Navíc si stále užijete jejich typickou vůni i chuť, protože vše zůstane uvnitř hub.
Zdroj: https://apps.chhs.colostate.edu/preservesmart/produce/drying/mushrooms/