Dobrá pro zdraví
Řepa obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo, jakož i vitamíny jako B11, kyselina listová, A a C. Látka zodpovědná za barvu řepy — betanin je také mimořádně zdravá. Rostlina obsahuje také flavonoidy, karoten a antokyany. Řepa je relativně bohatým zdrojem sacharózy, protože lidé s cukrovkou by k nim měli přistupovat opatrně.
Řepa také obsahuje oxaláty, proto se nedoporučují ve velkém množství lidem se sklonem k tvorbě ledvinových kamenu. Řepu by místo toho by měli zahrnout do své stravy lidé, kteří chtějí zhubnout. 100 gramů zeleniny obsahuje pouhých 43 kcal a zároveň je bohatý zdroj vlákniny, který poskytuje pocit sytosti a zlepšuje trávicí procesy.

Pomoc pro různé nemoci
Řepa se používá také na anémii, neurózu, chřipku a nachlazení. Používají se pravidelně, podporují imunitu a regulují krevní tlak. Zelenina také obsahuje malé množství saponinů, jejichž přítomnost ve stravě může snížit riziko srdečních chorob. Šťáva z řepy se také používá jako prevence rakoviny. Řepný sirup umí pomoci regulovat krevní tlak, jakož i podporovat imunitu, léčbu kašle a nachlazení.
Příprava je velmi snadná, stačí šťávu z řepy připravit v odšťavňovači s pomalými rychlostmi. Pro lepší chuť k němu můžete přidat jablko nebo mrkev. Případně můžete řepu jemně rozdrtit a poté šťávu protlačit gázou. Za zmínku stojí také čajová lžička medu. Zlepší se tím jeho chuť a pozitivně ovlivní imunitu. Aby řepný sirup fungoval, pravidelně pijte nejméně polovinu sklenice.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8565237/, https://www.healthline.com/health/diabetes/beetroot-diabetes, https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-oxalates, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884006/, https://foodviva.com/juice-recipes/beetroot-juice-recipe/