Domácí kuchařka Bára: Tříchodové menu pro celou rodinu zvládnu uvařit do stokoruny

Tříchodové menu za 25 Kč zní jako sen. Je jasné, že v restauraci něco podobného nikdy nepořídíme. Ale doma to reálné být může. Tvrdí to naše čtenářka Bára, která se nám pochlubila se svým receptem na nedělní tříchodové menu pro čtyřčlennou rodinu. Náklady na suroviny nepřesáhnou sto korun. Tady je její tip.

Levné vaření? Žádný problém

Byla to moje maminka, která mě učila vařit. A myslím, že mě to naučila velmi dobře. Nejenom pokud jde o chuť, ale i schopnost ušetřit a využít každou surovinu do posledního gramu. Zde je můj recept na tříchodové nedělní menu do stokoruny.

Doporučený článek:  Poznejte cibuli ještě jiným způsobem. Čaj ze slupek bude skvělý parťák do sychravých dnů

Nákup správných surovin

Základem pro mé čtyři porce tříchodového menu jsou správné suroviny. Nutností bude celé kuře o váze zhruba 1,5 kg. To lze v akci pořídit za rovnou stokorunu. Dále kilo parboiled rýže, která vyjde v akci na 50 Kč. Potřeba bude také 0,5 kg jablek, což mě v akci vyjde na 10 Kč. A můžu jít na to.

Ano, počítáte správně, součet je 160 Kč. Ale já kuře nepoužiji celé, jen půlku, stehna nechám v mrazáku na příště. Stejně tak nevyužiji ani celé kilo rýže, jenom 400 gramů. Výpočet je tedy 50 Kč za kuřecí, 20 Kč za rýži, 10 Kč za jablka. A do stovky zbývá dvacka, do které se vejdou všechny ostatní drobnosti, které k vaření budu potřebovat. A jdeme na to.

Doporučený článek:  Šťáva z červené řepy se skořicí a zázvorem prospěje tělu
Zdroj obrázku: Freepik

Polévka

Kuře vykostím. Prsa použiji na hlavní chod, stehna dám do mrazáku, skelet a křídla použiji na polévku. Dělám jen základní masový vývar, ale kdo chce, může přihodit i trochu zeleniny. Z uvařených kostí a křídel oberu maso. Také do ní následně přihodím trochu uvařené rýže připravované k hlavnímu chodu.

Hlavní chod

Kuřecí prsa osolím, zprudka orestuji na pánvi a nechám je pomalu dojít v troubě. 400 gramů rýže klasicky uvařím ve slané vodě. Jak jsem zmínila, trochu jí odeberu do polévky. Jinak poslouží jako příloha k restovanému kuřecímu.

Doporučený článek:  Úžasně tenké palačinky, které se rozplývají na jazyku: stačí myslet na dvě základní věci

Dezert

Jablka oloupu, nakrájím a dám vařit s trochou cukru a skořice. Za pár minut mám hotový jednoduchý domácí kompot, který lze podávat klidně ještě vlažný, ale já ho doporučuji vychladit, tedy dělat s předstihem.

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek čtenářky Barbory K., redakčně zkráceno a upraveno.

.

Doporučené články