Česnek je skvělý nejen čerstvý. Ve fermentované podobě prospěje zdraví mnohonásobně víc

Česnek je již dlouho považován za jedno z nejlepších přírodních antibiotik, která jsou baktericidní a antivirová. Je to základní složka v domácích sirupech používaných v období zvýšené infekce. Prolisovaný, rozdrcený nebo snědený vcelku je zdrojem cenných vitamínů podporujících imunitní systém. Nejde o jeho jediné výhody, a proto je důležité ho zařadit do denní stravy.

Pozor na tepelnou úpravu

Česnek má mnoho zdravotních vlastností. Za prvé je to zdroj vitamínu C, který přirozeně podporuje imunitní systém. Je také bohatý na flavonoidní sloučeniny, vitamíny B, četné minerální soli a velmi vzácné mikroživiny chrom, kobalt a nikl. Česnek se považuje přírodní antibiotikum, protože bojuje s houbami a bakteriemi. Je to také allicinem, díky kterému má česnek ostrou vůni a chuť, a proto se mnozí zdráhají jíst ho syrový.

Doporučený článek:  Bobkový list nechybí v žádné kuchyni. Málokdo však zná jeho jedinečné léčivé účinky

Měli byste však vědět, že po tepelné úpravě ztrácí většinu zdravotních vlastností. Ve vařené nebo smažené formě ztrácí schopnost ničit bakterie a jeho účinnost se potvrzuje pouze na patogenech plísňového původu. Během tepelného zpracování ztrácí většinu svých vitamínů a minerálních solí. Aby se využily zdravotní vlastnosti česneku, doporučuje se konzumovat syrový. Může se používat jako doplněk k salátu či masovým jídlům.

Zdroj obrázku: Freepik

Černý česnek se dostává do popředí

Při přemýšlení o česneku přijde na mysl jako první klasická bílá hlavička této rostliny. Černý česnek je vhodný i ke konzumaci, což je vynikající alternativou pro lidi, kteří se nedokážou přesvědčit o chuti a vůni česneku v jeho klasické verzi. Černý česnek je produkt, který se vytváří po fermentačním procesu z obyčejného čerstvého česneku. Proces fermentace se uskutečňuje při teplotě 60–90 stupňů Celsia a vysoké vlhkosti.

Doporučený článek:  Kombinace rajčat s okurkami vyvolává obavy. Odborníci uvádějí mýtus na pravou míru

Po zpracování česnek nabude černou barvu a jeho chuť je sladší a textura připomíná želé. I když množství allicinu klesá po fermentačním procesu, množství polyfenolů a flavonoidů se zvyšuje až čtyřikrát. Díky svému obsahu má černý česnek silný antioxidační účinek, který snižuje nadbytečné volné radikály. Kromě toho si zachovává svůj protizánětlivý a antialergický účinek, protože blokuje sekreci histaminu, mediátora zodpovědného za alergické reakce.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/black-garlic-benefits
.

Doporučené články