Káva patří mezi nejoblíbenější teplé nápoje na světě. Bohužel můžete při její přípravě udělat několik zásadních chyb. Chuť ani aroma si neužijete tolik, a proto byste se měli naučit, jak se jim vyhýbat. Není na tom nic těžkého, ale tyto chyby dělá mnoho lidí. Vyhněte se jim a užijte si vždy a všude nejlepší kvalitu tohoto lahodného nápoje.
Špatný poměr
Poměr kávy a vody je velmi důležitý, když si chcete připravit kávu. Příliš mnoho kávy zajistí, že bude velmi hořká a příliš málo vám zase nepřinese požadovanou chuť. K ideálního množství ovšem dojdete pouze ve stylu pokus a omyl. Jednoduše zkoušejte a jistě najdete ideální poměr, který vám bude chutnat.
Špatná teplota vody
Nikdy nedávejte do kávy vodu, která stále bublá. Počkejte, až přestane vřít. To je známka toho, že její teplota klesla na 90-96 stupňů, což je dokonalá teplota pro kávu bez ohledu na její druh. Příliš horká voda způsobí hořkost a příliš studená voda vám nepřinese prakticky žádnou chuť nápoje.
Nesprávně namletá káva
Příliš hrubé nebo naopak příliš jemné mletí je také na škodu. Hodně tím ovlivňujete rychlost uvolňování chutě. Příliš hrubá zrna nepustí dostatek chutě, zatímco příliš jemné mletí způsobuje hořkost. Musíte ale myslet na to, že každý styl kávy vyžaduje jiný styl mletí kávových zrn.
Skladování
Dokonce i skladování tohoto produktu ovlivňuje výslednou chuť a aroma nápoje. Nejlepší je tmavý obal, do kterého se nedostane žádná vlhkost. Ideální je proto nádoba, kterou můžete hermeticky uzavřít. Aroma tím uchováte uvnitř a užijete si ho u každého šálku.
Špinavé vybavení pro přípravu kávy
Kávovar, mlýnek i filtry musíte udržovat neustále čisté. Jakmile tyto komponenty nebudete mít dokonale čisté, nápoj si nikdy nevychutnáte. Oleje a zbytky se budou hromadit a negativně ovlivní chuť vašeho oblíbeného drinku. Naučte se, jak správně připravit kávu a každé ráno si užijete mnohem více.
Zdroj: https://www.gridlockcoffee.com.au/blog/coffee-brewing-mistakes/