Grilování na zahradě patří mezi aktivity, na které se těší snad každý z nás. Nezáleží na tom, jestli máte rádi maso nebo zeleninu z grilu. Každé surovině dodají chuť právě bylinky. Na gril se hodí mnoho z nich. Jejich vůně se s použitím této metody zvýrazní a vy si ji užijete mnohem více. Proto si dnes představíme nejlepší bylinky, které můžete použít při grilování.
Rozmarýn a tymián
Rozmarýn je vynikající u jehněčího, kuřecího nebo vepřového masa. A chutná úžasně také s bramborami. Navíc můžete použít celé větvičky, které položíte na gril a necháte rozvonět. Tymián lze použít prakticky stejným způsobem. Chutná úžasně také u kuřecího, hovězího, ryb nebo zeleniny.
Bazalka a oregano
Bazalka je typicky italská bylinka, kterou si vychutnáte hlavně s kuřecím masem, zeleninou nebo s rybou. Přidat můžete čerstvé lístky bazalky nebo sušené koření. Obojí bude fungovat skvěle. Oregano se nejlépe hodí jako koření do marinády na vepřové, hovězí nebo kuřecí maso.
Šalvěj a máta
Šalvěj je trochu nevšední bylina, ale v české kuchyni velmi tradiční. Hodí se ke klobásám, kuřeti nebo vepřovému masu. Smíchejte ji s citronem a máslem a touto směsí potřete maso. Máta by vás možná nenapadla, ale chutná úžasně s jehněčím nebo drůbežím masem. A také se hodí do salátů.
Koriandr a estragon
Koriandr vám přinese trochu orientální chuti a vynikající je s rybami, zeleninou nebo drůbeží. Použít ho můžete také jako ozdobu na hotovém jídle. Estragon je velmi zdravý a skvělý k drůbeži, rybám a zelenině. Čerstvé lístky lze přidat do marinády nebo omáčky.
Majoránka a kopr
Majoránka je typicky české koření a lze ho použít čerstvé i sušené. Hodí se k vepřovému, hovězímu a kuřecímu masu. A jestli na trhu nebo na své zahradě najdete čerstvý kopr, neváhejte ho použít. Nejlépe asi chutná s bramborami, ale použít ho můžete také k rybám nebo mořským plodům.
Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/hgen/grilling-herb-garden.htm