Brambory zná celý svět. Korea má vlastní bramborák, v Chile se promění v kalorickou bombu

Většina z nás si bez brambor nedokáže představit oběd či večeři. Hodí se k masu, k polévce i do salátů, dají se z nich připravit bramboráky, bramborové knedlíky a spousta dalších oblíbených pokrmů. Zajímavé je, že ač je tato zelenina základem kuchyně mnoha zemí světa, připravují se z nich jiné pokrmy.

V Kanadě i Dánsku

Poutine je kanadské národní jídlo, které kombinuje bramborové hranolky, omáčku z masového vývaru a piva a mozzarellu. Brændende kærlighed je tradiční dánské jídlo, které se skládá z bramborové kaše s osmaženou slaninou a cibulí. Nejčastěji se podává s nakládanou červenou řepou a pažitkou či petrželkou. Tradiční italské jídlo gnocchi jsou knedlíky z vařených brambor, mouky, vajec a bramborového škrobu.

Doporučený článek:  Nedostatek železa v těle poznáme podle několika příznaků

Tortilla de patatas je španělská bramborová omeleta z vajec, brambor a cibule. Podává se k jakémukoliv jídlu ve studené i teplé verzi. Pommes duchesse se připravuje ve Francii z vařených brambor s máslem, žloutky a muškátovým oříškem. Pro clapshot musíme do Skotska a tradiční verze obsahuje nadýchanou bramborovou kaši, tuřín, sůl, pepř, pažitku, máslo a cibuli.

Zdroj obrázku: Freepik

Korejský bramborák a švýcarské placky

Gamja jeon, korejský bramborák, je zvenku křupavý a uvnitř nadýchaný. Placičky se smaží a poté podávají s dresingem na bázi sójové omáčky a octa. Rösti jsou bramborové placky ze Švýcarska, které se často připravují ke snídani jako náhrada toastů. Podávají se ale i jako příloha k hlavnímu jídlu, nejčastěji se smaženým vejcem, slaninou a sýrem.

Doporučený článek:  Tato jídla ke snídani zatíží trávení a nedodají potřebnou energii

Colcannon je druh bramborové kaše pocházející z Irska. Přidává se do ní zelí a kapusta. Původně se pokrm jedl jen na svátek sv. Patrika a na Halloween, dnes je běžnou přílohou masa či svačinou. Chorrillana se připravuje v Chile. Jedná se o pokrm skládající se z hranolek pokrytých různými druhy mletého masa, klobás, vajec či smažené cibulky. Nejčastěji se servíruje jako společné jídlo.

Zdroj: https://www.businessinsider.com/potatoes-around-the-world-2018-7#poutine-is-a-canadian-classic-1
.

Doporučené články