Až 90 procent lidí se potýká s nedostatkem vitamínu D. Kam nedosáhne slunce, pomůžou potraviny

Vitamínu D se říká sluneční vitamín, protože vzniká v pokožce vlivem vystavení slunečním paprskům. S přicházejícím podzimem je však slunečního záření čím dál tím méně a vitamínu D se v organismu nedostává. Podle odborníků trpí až 90 procent populace jeho nedostatkem. Co dělat? Vhodným způsobem je doplňování pomocí konkrétních potravin. Tento vitamín totiž hraje v těle zásadní roli.

Kosti, zuby, svaly i imunita

Proč je vitamín D důležitý? Hraje jednu z nejdůležitějších rolí v těle a přispívá k fungování kosterního, svalového, nervového i imunitního systému. Jeho působení je zásadní při vstřebávání vápníku a fosforu, což má vliv při růstu a vývoji kojenců a dětí, ale také u dospělých, protože zabraňuje poškození dlouhých kostí. Současně snižuje riziko vysokého krevního tlaku a dalších srdečních chorob, ovlivňuje rozvoj alergií, účinně působí proti chudokrevnosti a cukrovce. Ne nadarmo se mu říká „vitamín života“, protože také podporuje mozkovou činnost.

Doporučený článek:  Jedno jablko denně prospívá trávení a mozku
Zdroj obrázku: Freepik

Důsledky nedostatku slunečního vitamínu D

Co hrozí konkrétně při dlouhodobém nedostatku vitamínu D v těle? Především jsou ohroženy kosti a zuby, dochází ke zvýšené kazivosti, k bolestem kostí a svalů, k riziku zlomenin vlivem křehkých kostí. Tělo je náchylnější k různým infekcím, což je problematické právě v zimním období, navíc zhoršení obranyschopnosti doprovází slabost a zvýšená únava, také špatná nálada nebo nespavost. Zhoršuje se též stav pokožky, která může blednout nebo trpět na různé druhy skvrn či akné.

V jakých potravinách je vitamín D?

Jak již bylo řečeno, v letním období se dostává do těla pomocí slunečních paprsků, tyto zásoby vydrží přibližně na 2–3 měsíce. V podzimním sychravém a v zimním období je nutné sáhnout po suplementaci ve formě potravin, zejména se vyskytuje tento vitamín v živočišných produktech v podobě cholekalciferolu nebo v houbách a v kvasinkách coby ergokalciferol. Nejvýznamnějšími zdroji vitamínu D jsou:

  • ryby – úhoř, treska, losos, sleď, makrela,
  • vejce,
  • mléko,
  • rostlinné oleje,
  • houby – žampiony, hřiby, lišky.
Zdroj: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
.

Doporučené články